El dia 11 de maig se celebra la festivitat de St.
Ponç patró dels herbolaris i dels apicultors.
Conta la llegenda, que a aquest sant mil·lenari, se li atribuïa la virtut de
foragitar tota mena d’insectes i de paràsits.
Si
antigament es venien flors i herbes a la porta de les esglésies, després
d’haver-les beneït, era perquè aquestes s’escampaven sota els llits de les
cases per fer fora tota mena d’animalets, com les puces, les formigues o
qualsevol mena de bitxet.
Avui en dia, i ja des de fa uns quants anys, la
diada posa de manifest l’ús de tot tipus
de plantes aromàtiques, com a condiment en molts dels plats, o en l’entorn de
les bones digestions, com a infusions per beure.
Són coneguts els poders digestius d’algunes herbes
com la camamilla, la menta, la farigola, la til·la i la marialluïsa.
El pebre, l’orenga, l’alfàbrega… són algunes de les
herbes aromàtiques més utilitzades per condimentar nombrosos plats de la cuina
catalana.