divendres, 29 de juny del 2012

Cloenda del curs





Amb un xal de flors,
amb un vel de llum.
Amb estels sobre el mar,
amb les brises del camp.

Amb el sol vertical
i la nit més fugaç
el solstici d'estiu
ens atrapa i somriu.

Et somriu, ens somriu,
ens atrapa l'estiu...

(Isabel Barriel)

Claki informa



Gràcies a tots i totes per haver participat en aquesta experiència de reciclatge d'oli
En aquesta graella podeu veure els litres recollits i el CO2 que s'ha estalviat l'atmosfera.
L'activitat continuarà el curs vinent.
A reveure!
M’agradaria fer una mica de memòria d’aquesta  activitat que vàrem iniciar com Escola Verda.
El curs 2009-2010 diverses escoles de la nostra ciutat ens vam afegir a una campanya, promoguda per la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de L’H , per recollir l'oli de cuinar fet servir i convertir-lo en biodièsel.
La campanya va començar al novembre del 2009, quan cada alumne va rebre un "claki", un recipient de plàstic amb capacitat per guardar 1,5 litres d'oli.
Podeu tenir els clakis a casa tant de temps com necessiteu per omplir-lo .
Cada dilluns, els alumnes de sisè passen classe per classe a recollir tots els "clakis" que han portat la resta dels alumnes. El deixen en un contenidor especial i n'introdueixen totes les dades a l'ordinador.
Quan els contenidors de l'oli són plens, treballadors de l'empresa Asproseat passen a recollir els "clakis".
 Ells s'encarreguen de buidar l'oli de tots els recipients i omplir un gran bidó. I també de netejar-los bé, perquè es puguin tornar a fer servir. L'aigua que es fa servir per rentar-los es filtra bé perquè cap gota d'oli vagi a parar a la xarxa.
El   biodièsel
Després, tot aquest oli va a parar a una planta de reciclatge, on el transformen en biodièsel, un combustible per al cotxe que no contamina gens, perquè no deixa anar CO2 a l'atmosfera.
Al final de tot el procés, l'oli, convertit en combustible, arriba als sortidors de biodièsel, els de color groc, que hi ha en algunes gasolineres. El preu és, si fa no fa, el mateix que el del gasoil normal, però el nostre planeta segur que ho agraeix.
 A l'aigüera, no!
És molt important no llençar l'oli de cuinar a la pica, perquè això provoca molts problemes al medi ambient. Cada litre d'oli contamina 1.000 litres d'aigua. Això fa que les clavegueres s'embussin més fàcilment i que les depuradores s'hagin de gastar molts diners i molta energia per netejar l'aigua.